Het staat best wel leuk, geblindeerde of getinte ruiten, maar wat mag nu wel en wat mag niet?
Folies en coatings die het doorlaten van licht te sterk verminderen mag u niet aanbrengen op de autoruiten. De voorruit en de zijruiten mogen geen beschadigingen of verkleuringen hebben. Ook mogen er geen onnodige voorwerpen op het raam zitten die het zicht van de bestuurder belemmeren. Dit geldt ook voor de achterruit als de auto geen rechter buitenspiegel heeft.
Lichtdoorlatendheid autoruiten
De voorruit en de naast de bestuurderszitplaats aanwezige zijruiten moeten minimaal 55% van het licht doorlaten. De achter zijruiten en de achterruit mogen een lagere lichtdoorlatendheid hebben als de auto links en rechts een buitenspiegel heeft.
Boete bij te lage lichtdoorlatendheid autoruiten
De politie gebruikt tijdens controles een apparaat dat de hoeveelheid licht die de autoruit doorlaat meet. Is de gemeten lichtdoorlatendheid te laag, dan:
kunt u een boete krijgen;
kan de politie uw kentekenbewijs deel I (A) invorderen. U mag dan niet meer in uw auto rijden.
De voertuig gebonden verplichtingen blijven wel gewoon bestaan. Bijvoorbeeld de motorrijtuigenbelasting, wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) en de Algemene Periodieke Keuring (APK). Als u uw voertuig laat schorsen, hoeft u niet meer te voldoen aan deze verplichtingen.
Kentekenbewijs terugkrijgen
Nadat u de autoruiten in orde heeft gemaakt, kunt u de auto voor een keuring aanbieden op een door de politie aangegeven manier. Voldoen de autoruiten bij de keuring aan de eisen, dan krijgt u uw kentekenbewijs terug. U mag dan de weg weer op met uw auto.
Donkere autoruiten verkeersonveilig
Donkerder getinte autoruiten zijn niet veilig omdat ze het zicht van de bestuurder beperken. Bij regenachtig en donker weer kunnen te sterk getinte ruiten tot gevaarlijke situaties leiden.
Bron: Rijksoverheid
Commentaires